Začal sa proces s bývalým spoločníkom Mikuláša Černáka

05.11.2012 Bratislava

Bratislava 5. novembra (TASR) – Bývalý spoločník Mikuláša Černáka - Miloš K. tvrdí, že s organizáciou úverového podvodu a s vydieraním, z ktorých je na Okresnom súde Bratislava 2 obžalovaný, nemá nič spoločné.

Podľa jeho slov do tejto trestnej činnosti bol zatiahnutý. Obžaloba ho viní z toho, že poškodenému Michalovi V. mal násilím a s pomocou vyhrážok vziať Audi A4. Potom mal zorganizovať fiktívny predaj vozidla a jeho financovanie cez lízingovú spoločnosť.

Podľa obžaloby sa 28. apríla 2010 stretla skupina mužov pri obchodnom centre Avion v Bratislave. Práve tam mal Miloš K. Michala K. napadnúť. "Ja som mu facky nedal, ani som ho nevydieral, ani som mu nijakým násilím to auto nezobral," povedal pred súdom Miloš K. Michal V. podľa neho dostal, ale od dvoch iných mužov, ktorí na parkovisku boli. Dôvodom, prečo sa stretli, bol podľa Miloša K. fakt, že ho ďalší obžalovaný Peter S. a ďalší dvaja muži mali požiadať o pôžičku 800 eur, aby spomínané auto mohli prefinancovať pomocou lízingovej spoločnosti. Odmenou Miloša K. malo byť 2000 eur.

"Nevidel som na tom nič zlé," povedal súdu. Aby mal však istotu, že peniaze sa mu vrátia, dohodli sa, že peniaze od lízingovej spoločnosti budú vyplatené na bankový účet jeho známeho. "Medzitým, keď ten lízing prebiehal, volalo mne na mobil niekoľko skupín ľudí. Najprv to boli od jakšíkovcov, potom to boli od sýkoriek a každý tvrdil, že to je jeho vozidlo," povedal Miloš K. Dodal, že Michal V. asi auto "niekomu zobral" a že až vtedy sa dozvedel, že auto bolo kradnuté a zlegalizované. Luxusné Audi za viac ako 28.000 eur spolu s približne šiestimi tisícami eur nakoniec podľa Miloša K. odovzdali mužovi, ktorý mal blízko k jednému z bossov sýkorovcov.

Obžalovaný Peter S. na súde tvrdil, že za celým prípadom stoja muži, ktorí v príde vystupujú ako svedkovia. Vypovedať dnes však odmietol, pretože sa bojí o život. Sudca prečítal jeho výpoveď z prípravného konania. Jeho úlohou bolo podľa obžaloby vybaviť fingovaný predaj vozidla. To mala kúpiť Oľga Z. vďaka peniazom z lízingovej spoločnosti. Na pojednávaní dnes tvrdila, že bola podvedená. Syn jej známej ju požiadal, aby na seba nechala prepísať automobil. O lízingu sa vraj dozvedela, až keď sa jej pracovník lízingovej spoločnosti telefonicky pýtal, prečo neplatí. Doklady o príjme, ktorý predstavuje približne 350 eur, vraj nikdy nikomu nedávala. V obžalobe sa píše, že v lízingovej spoločnosti boli predložené doklady o mesačnom príjme 1340 eur. Pred súd priviedla justičná stráž aj poškodeného v tomto prípade Michala V., odmietol však vypovedať.

Okrem údajného organizátora Miloša K. čelí obvineniu z legalizácie príjmu z trestnej činnosti a úverového podvodu aj pomocník Peter S., Oľgu Z. obvinili z úverového podvodu. Milošovi K. hrozí desať až 15 rokov väzenia, Petrovi S. sedem až 12 rokov a Oľge Z. tri až desať rokov. Pojednávanie bude pokračovať v decembri.
 

Vyberte región